Kotipizza

Kotipizza on suomalainen, vuonna 1987 perustettu ketju, joka on nykyään Pohjoismaiden suurin pizzaketju. Kotipizza- ketju on Kotipizza Oyj:n hallinnassa, joka kuuluu Kotipizza Groupiin. Kotipizza Group on julkinen osakeyhtiö, joka löytyy Helsingin pörssin listalta. Sen osakkeisiin voi siis sijoittaa rahaa kuka tahansa. Konserni-yhtiöihin kuuluu hankinta- ja logistiikkaorganisaatio Helsinki Foodstock Oy, joka toimittaa vastuulliset raaka-aineet Kotipizzalle sekä muille konsernin yhtiöille. Kotipizzoja on yhteensä noin 270 ympäri Suomea ja yli 99 % niistä toimii franchising-periaatteella eli itsenäiset yrittäjät johtavat omaa Kotipizza-ravintolaansa. Niiden myynti tilikaudella 2017 oli yli sata miljoonaa euroa. Kotipizza Groupin tavoitteena on kehittää fast casual -ravintolakonseptia, jonka ideana on kohtuuhintainen, mutta “normaalia” pikaruokaa tuoreempi ja vastuullisemmin tuotettu ruoka.

Vaikka Kotipizza tarjoaa asiakkailleen lähes pelkästään pitsoja, on ruokalista silti melko laaja. Asiakas voi tilata normaalin pitsan, kotzonen, monsterin tai lankkupitsan. Uutuutena ketjun valikoimiin on tullut dippikana ja dippikukkakaali. Ne ovat siis friteerattuja eli uppopaistettuja kanoja tai kukkakaaleja, joita voi sitten dipata haluamiinsa dippeihin. Kotipizzan nettisivuilla tai ravintolassa paikan päällä on myös mahdollista luoda oma pitsa, jos joku valmiista vaihtoehdoista ei maistu.

Ruokalistalle on tullut myös vege- ja kasvisvaihtoehtoja. Ruoan lisäksi ravintolasta voi tilata myös juotavaa, esimerkiksi pieniä ja isoja vissyjä ja limsoja. Uusin juomavaihtoehto, joka on tullut osaan ketjun ravintoloista, on Pepsi Maxin limsakone. Sillä voi ottaa Pepsi Max-hanajuomaa, johon voi sekoittaa limeä, kirsikkaa, vadelmaa tai kaikkea kolmea.

Vaasasta ympäri Suomen

Mies nimeltään Rabbe Grönblom perusti pitserian vuonna 1976. Ravintola oli O Sole Mio ja se sijaitsi Vaasan torin reunalla. Grönblom kuitenkin myi pizzeriansa 1987 Elanolle ja perusti samana vuonna ensimmäisen Kotipizzan Vaasan Suvilahteen. Liiketoiminta alkoi kasvaa nopeasti ja vuoteen 1992 mennessä Kotipizzoja oli pystyssä yhteensä sata. Vuonna 1995 Kotipizza teki sopimuksen Neste Oilin kanssa, joka mahdollisti shop-in-shop -konseptin. Konsepti pienensi uusien toimipisteiden perustamiskustannuksia ja sen ansiosta 200. Kotipizza avattiin vuonna 1996.

Myöhemmin Grönblom myi suuren osan osakkeistaan pois ja uudeksi toimitusjohtajaksi nimettiin Tommi Tervanen. Vuonna 2014 ketjun kokonaismyynti oli jo huimat 70 miljoonaa euroa ja nykyään Kotipizza myy maittavia pizzojaan yli 11 miljoonalla eurolla joka kuukausi.

Vastuullisuus ennen kaikkea

Kotipizza on sitoutunut toimimaan vastuullisesti kaikissa toimintaansa koskevissa asioissa. Pizzaketju haluaa tuoda vastuullisuuttaan esille erilaisilla teoilla, jotka jokainen voi huomata heidän ravintoloistaan. Ketju haluaa tähdätä herkullisempaan ruokaan, iloiseen mieleen ja hyvään palveluun. Kotipizza näyttää toiminnallaan positiivista esimerkkiä muille alan yrityksille ja kannustaa niitä parempiin valintoihin. Esimerkiksi raaka-aineet ovat puhtaita ja vastuullisesti tuotettuja ja niiden alkuperämaa tuodaan selkeästi esille.

Kotipizza tukee myös paikallista yrittäjyyttä ja suomalaista työtä. He kouluttavat työntekijöitään ja työllistävät juustonvalmistuksellaan 70 suomalaista maatilaa vuosittain. Yritys on ravintola-alan ensimmäinen, joka noudattaa kestävän kehityksen periaatteita luonnonvarojen säästämiseksi. Tärkeänä pidetään ruokahävikin vähentämistä, ympäristöystävällisempää toimintaa ja monipuolisia kasvisvaihtoehtoja. Kotipizza toimii erilaisten järjestöjen kanssa ja on mukana esimerkiksi Nenäpäivässä, jossa kerätään rahaa maailman lapsille erilaisilla tempauksilla.

Maukkaat, tuoreet raaka-aineet

Kotipizza tunnetaan sen maittavista pitsoista. Tämä ei ole yllätys, sillä ketju arvostaa hyvää makunautintoa. Kotipizzan kaikki raaka-aineet ovat tarkkaan valittuja ja niihin voi heidän mukaansa luottaa, sillä he tuntevat ruoan alkuperän täsmälleen ja voivat kertoa sen myös kaikille muille. Jopa 63 % ketjun raaka-aineista on kotimaisia ja ne ovat vastuullisesti ja kestävästi tuotettuja.

Vuonna 2017 ketju sai käyttöönsä arvostetun MSC-sertifikaatin, jonka saa vain, jos käyttää vastuullisesti pyydettyjä kala- ja äyriäistuotteita. Kotipizza on itse asiassa maailman ensimmäinen pizzaketju, joka kyseisen sertifikaatin on saanut. Pizzaketju siis valvoo ja mittaa raaka-aineiden laatua ravintoloissaan tarkasti, joten niissä syöminen on turvallista. Raaka-aineissa otetaan huomioon myös sosiaalinen vastuu ja esimerkiksi ananas tilataan vain paikasta, jossa työntekijöille tarjotaan koulutusta ja hyvät työolot.

Yrittäjyys ja Kotipizzan työntekijät

Kotipizzan sijoitus Parhaat pizzeriat -listalla on oikeutettu, onhan Kotipizza ollut kolme kertaa vuoden franchising-ketju. Kohtuullinen investointi tuo yrittäjälle toimivan konseptin, useita koulutusmahdollisuuksia ja laajojen markkinoiden hyödyt. Ravintoloiden menestyminen riippuu yrittäjien ja työntekijöiden ammattitaidoista ja siksi Kotipizza pitää koulutuksia tärkeänä. Kaikki ketjun ravintolat noudattavat lakeja ja sopimuksia ja ovat vastuullisia taloudenhoitajia.

Vuonna 2017 Kotipizza-ravintoloista vastasi noin 300 yrittäjää ja kaiken kaikkiaan työntekijöitä oli noin 1 700. Jokainen ravintola työllisti noin kuusi henkilöä, joista osa oli mahdollisesti osa-aikaisia. Työntekijät ovat suurimmaksi osaksi nuoria ja opiskelijoita, joten vaihtuvuuttakin työntekijöistä löytyy. Itse Kotipizza Groupissa työsuhteessa on 20 henkilöä, joista kahdeksan on naisia. Hyvällä tiimillä saadaan aikaan hyvä tuote, joka maistuu suomalaisille vuodesta toiseen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *