Skiffer Liuskaluoto

Skifferin ravintolat ovat tuttu näky ympäri Helsinkiä, niitä löytyy Erottajalta, Viiskulmasta, Kalliosta ja Kampista. Myös Hangon Itä-Satamassa, Satamakadun vanhassa makasiinissa, toimii Skiffer-ravintola. Ravintoloiden tarina sai kuitenkin alkunsa jo vuonna 2010 Helsingin edustalla sijaitsevalta Liuskaluodon saarelta. Skifferin ravintoloiden nimi juontaa juurensa Liuskaluodon ruotsinkielisestä käännöksestä: Skifferholmen. Näissä merellisissä maisemissa, Kaivopuiston edustalla, sijaitsee Suomen parhaat pizzeriat -listan yhdeksännen paikan valloittanut Skiffer Liuskaluoto, jossa voi nauttia pizzoja tunnelmallisella terassilla kesäkauden ajan.

Ravintolan perustajia ovat Tuomo Suoranta ja Oskari Juva, jotka ostivat Liuskaluodolla sijaitsevan vanhan Gulf-merihuoltoaseman tilat ja päättivät perustaa sinne ravintolan. Skifferin taustavoimille meri on tärkeä elementti ja läpi vuosien se on toiminut myös inspiraation lähteenä ravintolan tarjontaa kehitettäessä.

Liuskaluodon muotoisia pizzoja

Hangon ja Liuskaluodon ravintolat ovat auki vain kesäisin, muut Helsingin seudun ravintolat palvelevat ympäri vuoden. Skiffer Liuskaluoto avaa ovensa sään salliessa toukokuussa ja on avoinna säävarauksella syyskuuhun asti. Poutasäällä ravintolassa esiintyy kesäkuun alusta alkaen viikoittain vaihtuva dj. Skiffer Liuskaluotoon pääsee yhteysaluksella, joka lähtee Merisataman rannasta, puolesta välistä Café Caruselia ja Kompassia. Lautta kuljettaa herkuttelijoita Merisatamasta Skifferiin puolen tunnin välein, aikuisilta peritään viiden euron lauttamaksu, alle 7-vuotiaat pääsevät matkustamaan ilmaiseksi. Skifferiin voi lähteä vaikka hetken mielijohteesta, sillä ravintolan tilavalle terassille ei tarvitse tehdä pöytävarausta. Skiffer Liuskaluoto on noussut kaikista suosituimmaksi Skiffer-ravintolaksi. Mikä tekee Liuskaluodon ravintolasta niin suositun, että sinne kannattaa lähteä matkaamaan merten halki, siitä otetaan selvää tässä artikkelissa.

Lähes jokaisessa pizzeriassa pizzoista tehdään pyöreän muotoisia. Skifferissä ei kuitenkaan tarjoilla mitään peruspizzoja, vaan alusta lähtien asiat on pyritty hoitamaan täysin omalla tyylillä, tämä periaate pätee myös ravintolan tarjontaan. Kun Skifferin Liuskaluodon ravintola oli pistetty pystyyn, perustajat Suoranta ja Juva huomasivat pian, etteivät he osaa tehdä pyöreitä pizzoja. Siitä syystä Skifferin pizzoista tulikin muodoltaan soikeita, rustiikkisia ja reilunkokoisia. Ravintolan omalaatuisia pizzoja päätettiin alkaa kutsua Liuskoiksi ravintolan sijaintipaikan Liuskaluodon mukaan. Näistä soikean muotoisista pizzoista tuli Skifferin brändin ydin, joka sai tämän ravintolan erottumaan kaikista muista pyöreitä pizzoja tarjoavista ruokapaikoista. Skifferissä omalaatuisten pizzojen eli Liuskojen idean kehitti ravintolan perustaja, keittiöpäällikkö Tuomo Suoranta. Annetaan hänen kertoa, mikä tekee Skiffer Liuskaluodosta niin suositun.

Mies Skifferin ruokaideoiden takaa

Skifferin keittiöpäällikkö Tuomo Suoranta kertoo, että ravintolan suositut Liuskat suunnitellaan aina makumaailma edellä. Pizzojen täytteitä miettiessään Suoranta pyrkii yhdistelemään eri raaka-aineista toimivia kokonaisuuksia. Liuskaluodon ravintolan pidetyimpiin Liuskoihin kuuluu esimerkiksi Soignon-niminen Liuska, joka sisältää vuohenjuustoa, mansikoita, rucolaa ja pinjansiemeniä. Lähes jokaisesta pizzeriasta saa kinkkua, ananasta ja aurajuustoa sisältäviä pizzoja. Suoranta kehitti niistä legendaariseksi nousseen K.A.A-liuskan, omaan versioonsa hän tosin valikoi huolella parhaimman lihan ja laadukkaimman sinihomejuuston.

Suoranta kertoo, että ruoka on hänelle pyhä asia, siksi myöskään Skifferissä ei tarjoilla pikaisesti kasaan kyhättyä tusinatavaraa. Suoranta uskoo, että Skifferin on johtanut menestykseen juuri rohkea erilaisten makuyhdistelmien kokeilu. Liuskojen makuyhdistelmät pyritään myös saamaan täyteen loistoonsa tarjoamalla niiden seurassa vain huolella valittuja laatuviinejä.

Ruokabloggaajien ja asiakkaiden arvioita Skiffer Liuskaluodosta

Tuomo Suorannan luomat Liuskat ovat tehneet Skifferistä suositun ja ravintolan omaperäistä tarjontaa kehutaan monissa ruokablogeissa ja asiakkaiden kommenteissa. Skifferistä kerrotaan, että Liuskoihin lisättävä tomaattikastike ja Liuskan pohjataikina valmistetaan oman, salaisen reseptin mukaan. Skiffer kerää blogikirjoituksissa kehuja juuri Liukoissa käytettävistä tuoreista raaka-aineista ja omaperäisistä makujen yhdistelmistä.

Liuskoja löytyy myös jokaiseen makuun, monet kehuvatkin niiden täytteiden olevan kaukana perinteisestä. Eksoottisimmista vastaan tulleista makukokonaisuuksista asiakkaat nostavat esiin esimerkiksi mansikan, päärynän, pekaanipähkinän, kurpitsansiementen ja suolakurkun yhdistelmän. Liuskaluodon asiakkaat kehuvat myös ravintolan erikoista tyyliä asetella kaikki ainesosat Liuskan keskelle, josta asiakas voi halutessaan itse levittää ne. Viimeisen silauksen Liuskan maulle antaa kuitenkin ohut pohja, niitä käytetään kiviarinauunissa vain hetken ajan, jotta täytteet säilyvät mehevinä.

Skifferin Liuskaluodon ravintolan menestyksen salaisuus

Tällä hetkellä Skifferillä on neljä ympärivuotista ravintolaa Helsingissä sekä kesäravintolat Liuskaluodolla ja Hangossa, uusia ravintoloita kuitenkin suunnitellaan koko ajan. Skifferin perustajien tavoitteena on tehdä ravintoloista alalla tunnettuja toimijoita. Maailma on täynnä pyöreitä pizzoja tarjoavia pizzerioita, jokaisen menestyvän ravintolan brändi syntyy kuitenkin luomalla jotain omaa ja ainutlaatuista. Skifferin Liuskaluodon oma juttu ovat ravintolan kotisaaren Liuskaluodon muotoiset pizzat, joita maistamaan herkkusuut matkaavat kesäisin saarelle.

Liuskoja luodessa ei ole säästetty aikaa ja vaivaa, eikä harvinaisempiakaan makuyhdistelmiä ole pelätty. Kaikessa Skifferin tekemisessä punaisena lankana toimii meri ja Liuskaluodon saari tulee aina olemaan Skifferin koti. Sieltä saivat alkunsa Skifferin maineeseen johdattaneet suositut Liuskat, joista jokainen on tarkasti harkittujen makuyhdistelmien gastronominen taidonnäyte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *