Kotitekoista pizzaa – mitä tulee ottaa huomioon

Todettakoot heti alkuun, että mikään ei voita ravintolassa tehtyä pizzaa, mikäli se on valmistettu tuoreista raaka-aineista sekä oikeilla menetelmillä. On kuitenkin myönnettävä, että ravintolassa pizzan syöminen ei välttämättä ole kaikille arkipäiväistä juhlaa, joten joskus tähän jumalten ruokaan on tyydyttävä myös kotioloissa. Pizzaa voi tehdä monella tapaa sekä sitä voi tehdä myös oikein tai väärin. Olemme koonneet sinulle kattavan oppaan siitä, miten voit kotioloissa tehdä herkullista ja maistuvaa pizzaa, ilman että sinun tulee purkaa olohuoneesi seinä, jotta saat 20 000€ maksavan pizzauunin mahdutettua sinne!

Lähdetään miettimään ensin siltä kannalta, että minkälaisissa puitteissa hyvä pizza valmistuu. 

Lämpö, lämpö, lämpö. 

Pizzauuni on parhaimmillaan 300-asteinen kapistus. Tätä kun lähtee vertaamaan kotikeittiöstä löytyvään uuniin, tulee ensimmäinen suuri ongelmakohta esille. Miten saamme tarpeeksi kuuman uunin, jotta pystymme paistamaan herkullisia ja rapeita pitsoja? Emme oikeastaan mitenkään, mutta voimme kuitenkin yrittää parhaamme. Tähän tarkoitukseen suosittelemme pizzakiven ostamista. Pizzakivi on kotikäyttöön tarkoitettu ‘kivi’, jonka päällä pizza paistetaan.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta pizzakiven ostoon, voit saada pohjasta rapean myös uunista löytyvän pellin avulla. Pitää kuitenkin muistaa, että myös taikinan koostumus ja valmistus näyttelee suurta osaa siinä, tuleeko pohjasta rapea vai ei. Oletetaan kuitenkin, että olet onnistunut tekemään taikinasta hyvän. Seuraavaksi laita uuni niin kuumalle kuin se menee (250-275 astetta) ja anna sen lämmetä rauhassa. Vaikka uunin ilmoitusvalo sammuukin sen merkiksi, että toivottu lämpötila on saavutettu, anna uunin olla vielä rauhassa n. 30 min. ÄLÄ AVAA UUNIA VÄLISSÄ! On myös tärkeää antaa pellin olla uunissa koko sen lämmityksen ajan, jotta voit kohta siirtää pizzapohjan tulikuumalle pellille. Tällä tavoin varmistat sen, että pohjasta tulee rapea. 

Tee pizzakastike itse

Oletko koskaan sortunut siihen, että ostat suoraan jotain tuubissa myytävää tahnaa, jota kutsutaan pizzakastikkeeksi? Tee meille kaikille pizzaa rakastaville ihmisille palvelus, ja jätä se seuraavalla kerralla hyllyyn. Pizzakastikkeen teko on nimittäin naurettavan helppoa etkä tarvitse siihen kuin seuraavat ainesosat:

  • 1 tlk paseerattua tomaattia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl hakattua basilikaa
  • 1 tl sokeria
  • suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohjeet:

Lämmitä pannu kuumaksi, heitä öljyä pohjalle ja kaada sipulit sekä valkosipulit sekaan. Kuullota ja lisää paseeratut tomaatit. Mitä kauemmin jaksat seosta keitellä, sen herkullisempaa siitä tulee. Lisää suolaa ja pippuria reilusti ja basilika vasta lopussa. Sokeria sen mukaan, kuinka kauan tomaattikastiketta jaksat lämmitellä. Mitä kauemmin jaksat, sen vähemmän tulet tarvitsemaan sokeria happoisuuden tasapainottamiseksi. 

Anna pizzakastikkeen jäähtyä hetken ja valmista tuli! Voimme taata, että tulet huomaamaan ison eron kun syöt pizzaa, jossa on itse valmistama täyte eikä valmiita “tahnoja”. Etkö usko? Kokeile!

Anna pizzan olla rauhassa, älä koske uuniin

Kun pizzasi on vihdoin uunissa, anna sen olla siellä. 250-asteessa kestää ainakin 8-12 min ennen kuin pizza on valmis otettavaksi pois. Voimme taata, että tuossa välissä se ei ainakaan ehdi palamaan. Mikäli availet uunisi ovea minuutin välein, se ehtii jäähtyä ja pizzasi voi jäädä löysäksi. Kukapa nyt ei tykkäisi rapeasta pohjasta?

Sillä välin kun pizza on uunissa, yritä keksiä jotain muuta tekemistä, vaikka tiedämme, että se ei tule olemaan kovin helppoa. Suussa sulava, rapeapohjainen luomuksesi on juuri valmistumaisillaan ja vielä pitäisi odottaa! Yksi hyvä keino kuluttaa aikaa on esimerkiksi tarkistaa nettikasinoiden tarjoamia uusia talletusbonuksia, joita voisi päästä hyödyntämään vaikka samalla kun syöt pizzaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *